Lucrările Cercului pastoral-misionar Budești
Preoții de la parohiile cuprinse în Cercul pastoral Budești, Protopopiatul Călimănești, s-au întrunit la finalul săptămânii trecute la biserica Parohiei Golești II. Tema întrunirii pastoral-misionare a fost dedicată „Anului comemorativ dedicat Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”. Referențiar al întrunirii pastoral-misionare a fost pr. Ioan Bogdan Tănăsie, care a susținut comunicarea „Nicodim Munteanu, un patriarh cărturar în vremuri potrivnice”.
În cadrul referatului, părintele a prezentat succint aspecte biografice ale patriarhului Nicodim Munteanu și contextul istoric, politic, cultural-social al acelor vremuri.
„A fost evidențiată latura cărturărească a celui de-al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, care îl plasează în fruntea celor mai importanți teologi ai vremii sale. În acest sens, au fost enumerate operele sale originale și traducerile din literatura teologică rusă, fapte care au determinat alegerea sa în galeria membrilor de onoare ai Academiei Române. Totodată, patriarhul Nicodim Munteanu a tipărit pentru prima oară la noi „Biblia ilustrată” și a dat la tipar noi ediții ale Noului Testament (5 ediții); Psaltirii (4 ediții) ale Sfintei Scripturi, editare la care patriarhul Nicodim Munteanu a contribuit cu traducerea a 51 de cărți (24 din Vechiul Testament și Noul Testament în întregime). Întreaga activitate a patriarhului Nicodim Munteanu s-a desfășurat într-un context politic-social foarte potrivnic. În anii de anii, s-a confruntat cu regimul politic legionar, apoi al mareșalului Ion Antonescu, pentru ca în anii grei ai bătrâneții să răzbată acțiunile regimului comunist ateu, când s-a deschis o nouă rană în sufletul Bisericii Ortodoxe Române”, a precizat pr. Ioan Bogdan Tănăsie.