Cateheză cu ocazia hramului la Parohia Toţi Sfinţii din Râmnicu-Vâlcea
Frumuseţea sfinţeniei - model de bunătate și conviețuire umană.
În fiecare an, în prima duminică după Rusalii, în Biserică Ortodoxă se face prăznuirea Tuturor Sfinţilor, atât a sfinţilor menţionaţi în calendar precum și a acelora care încă nu sunt cunoscuţi de noi până în momentul de faţă. De aceea, Duminica aceasta se mai numeşte şi Duminica mare, pentru că nu prăznuim doar câţiva sfinţi, ci sute şi mii de sfinţi, care au iubit pe Dumnezeu, L-au propovăduit cu preţul vieţii lor şi au murit în această lege binecuvântată de Dumnezeu, închinandu-şi viaţa lor în slujba binelui şi a dreptăţii, în slujba lui Dumnezeu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în seara zilei de 25 iunie 2016, la Parohia Toţi Sfinţii din municipiul Râmnicu Valcea, părintele Mihai Cârstea a susținut cateheza cu tema „Frumuseţea sfinţeniei - model de bunătate și conviețuire umană”, în care s-a arătat rolulul și importanța sfinților în viața oamenilor, dar și frumuseţea sfinţeniei ca rod al comuniunii smerite a omului cu Dumnezeu. Cine urmează lui Hristos, cine crede în El şi Îl iubeşte prin rugăciune şi fapte bune, acela va dobândi prezenţa netrecătoare a lui Hristos Cel veşnic în viaţa lui. De aceea, apostolii, martirii, cuvioşii şi toţi sfinţii de odinioară, precum şi credincioşi smeriţi, rugători şi mărturisitori ai credinţei de astăzi, care iubesc pe Hristos, simt bucuria prezenţei lui Hristos în viaţa lor. Această prezenţă a lui Hristos în oamenii credincioşi este cea mai mare bogăţie sau comoară adunată în suflete, ca lumină a credinţei, lumină a iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, lumină a faptelor bune. Această comoară rămâne în sufletul omului şi este dusă în Împărăţia lui Dumnezeu, pentru că adevărata bogăţie netrecătoare se află în suflete, nu în hambare, bănci sau buzunare.
,,Ei sunt aceia care au pătimit pentru dreapta credinţă şi pentru Hristos: Au fost chinuiţi, au suferit batjocoriri şi bice, ba chiar lanţuri şi închisoare; au fost tăiaţi cu fierăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră și au fost strâmtoraţi. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii şi în munţi, şi în peşteri, şi în crăpăturile pământului ( Evrei 11, 36-38 ), păstrând legătura cu Dumnezeu prin rugăciune şi viaţă cinstită, împlinind poruncile lui Dumnezeu, şi aspru şi-au sfinţit viaţa, trecându-şi numele lor în cartea vieţii, în Împarăţia lui Dumnezeu”, a precizat părintele Mihai Cârstea în cateheza susținută la slujba de priveghere, cănd s-a săvărșit Vecernia unită cu Litia şi Acatistul Tuturor Sfinţilor, la care au participat numeroşi credincioşi, dar şi reprezentanţii Administraţiei Publice locale.