Activități filantropice și spiritual-culturale la Parohia Valea Bisericii
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sub îndrumarea Biroului de Învățământ și Activități cu tineretul, în Parohia Valea Bisericii-Orlești din Protopopiatul Drăgășani continuă programele catehetice și sociale din perioada Postului Mare.
Astfel, către finalul lunii martie, părintele paroh, Luca-Georgian Sîia, susținut de „Grupul de inițiativă în educație și timp liber de calitate”, organizat la nivel de parohie, a inițiat și susținut în zilele de sâmbătă, 25 martie, și duminică, 26 martie, după Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu, acțiunea filantropică „Să-i îngrijim pe cei bolnavi!” și seara duhovnicească cu tema „Despre Pocăință și Mântuire”.
„Să-i îngrijim pe cei bolnavi! este un îndemn și o practică social-morală a tinerilor din parohia noastră, desfășurată de mai multe ori pe parcursul unui an în comunitate, la finalul întâlnirilor catehetice sau culturale. Concret, dialogurile duhovnicești și valorile moral-creștine, evidențiate în cadrul întâlnirilor cu copiii și tinerii noștri sunt transpuse în practică prin vizitarea la domiciliu a mai multor persoane vârstnice, singure sau bolnave, aflate în evidența socială a parohiei, primind hrană caldă, rugăciuni de binecuvântare, dar și zâmbete, încurajări și mângâieri duhovnicești”, mărturisește părintele Luca-Georgian Sîia.
Despre Pocăință și Mântuire a fost tema serii duhovnicești, organizată în biserica parohială, după săvârșirea Sfintei Taine a Maslului în sobor de 9 preoți și în prezența a numeroși copii, tineri și vârstnici din parohie și din împrejurimi. În cuvântul său de învățătură, părintele Luca-Georgian a propus ca text de meditație gândul exprimat odinioară de Cuviosul Părinte Arsenie Boca: „Omul se roagă la Dumnezeu să-l scape de necazuri și Dumnezeu se roagă de om să-și schimbe purtările cele rele. Socotiți acum, care de cine să asculte mai întâi?”, arătând pe parcursul cuvântului de folos duhovnicesc faptul că „pocăința este adevăratul izvor al bucuriei și ușa (din inima omului) spre împărăția cerurilor, iar lupta cea mai mare a omului este cea cu păcatul”.