Eşti aici

Albumul dedicat doamnei Maria Brâncoveanu, lansat la sediul ARCUB din Capitală

8 Aprilie 2022 / Cultural

La sediul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București a avut loc joi, 7 aprilie 2022, lansarea primului volum al albumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”. Volumul este alcătuit de Iuliana Mateescu, consilier cultural 2 al Arhiepiscopiei Râmnicului și prezintă viața Mariei Brâncoveanu, conturând portretul ei ca mamă și doamnă a țării. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alte personalități ale culturii române.

În deschiderea evenimentului au vorbit doamna Mihaela Păun, director ARCUB; părintele Constantin Olariu, consilier cultural 1 al Arhiepiscopiei Râmnicului, și doamna Irina Cîrstina, muzeograf la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis la eveniment, „în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cuvinte de felicitare doamnei Mihaela Păun, Director ARCUB, pentru realizarea acestui proiect și, de asemenea, doamnei Iuliana Mateescu și tuturor celor care-i cinstesc în mod deosebit pe Brâncoveni”. Preasfinția Sa a transmis cuvinte de mulțumire și Arhiepiscopiei Râmnicului, care a sprijinit proiectul.

Autoarea, doamna Iuliana Mateescu, a accentuat că lansarea de carte reprezintă „un moment în care să-i cinstim pe Sfinții Brâncoveni. Am vrut să-i privim în ochi. Am reconstituit povestea lor din frescele bisericilor și schiturilor din Vâlcea și nu numai. Ca să ne putem apropia mai mult de ceea ce este al nostru, al neamului nostru, al țării noastre, trebuie să-i cunoaștem. Și, dacă-i cunoaștem, îi vom și iubi, îi vom și cinsti. Scopul proiectului este consolidarea valorilor creștine și a identității românești”, a mărturisit ea.

Evenimentul a mai inclus o prezentare despre familia Brâncovenilor și ctitoriile lor, oferită dr. Irina Cîrstina, muzeograf la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Părintele Constantin Olariu a afirmat că proiectul de cercetare concretizat în volumul doamnei Iulianei Mateescu este „un proiect realizat în cadrul unui parteneriat larg, un proiect care devine o carte de vizită a modului în care reușim să mărturisim valorile credinței, care sunt valori duhovnicești și valori culturale, deopotrivă”.

Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului a evocat ctitoriile domnești care păstrează chipul Doamnei Brâncoveanu: Hurezi Surpatele, Mamu și altele, subliniind că acestea „îi păstrează chipul, un chip frumos, un chip elegant, un chip care inspiră o amplă lucrare culturală, dar, în același timp, dezvăluie și chipul modelului de mamă creștină”.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

Alte articole despre: