Lucrările Cercului pastoral Râmnicu-Vâlcea Nord
Joi, 23 februarie, la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu-Vâlcea au avut loc lucrările Cercului pastoral-misionar Râmnicu-Vâlcea Nord.
Întrunirea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, după care Părintele Protoiereu Ion Dincă a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cuvânt ce a arătat necesitatea conlucrării în vederea intensificării lucrării educaționale și a misiunii social-filantropice desfășurate în cadrul parohiilor.
Tema întrunirii, Stiluri și tehnici de pictură bisericească. Pictorul de biserici - pregătire teologică, artistică și duhovnicească, prezentată de către Părintele Manafu Daniel, a descoperit că „spre deosebire de creațiile de artă plastică generală, pictura bisericească este expresie a credinței eclesiale și componentă a vieții liturgice ortodoxe, purtătoare ale unui mesaj teologic profund, conservat prin anumite rigori canonice de natură tematică și compozițională (erminie iconografică), precum și de norme specifice bisericești în ceea ce privește abordarea tehnică și stilistică … P. Florensky afirma că „cu cât canonul este mai stabil, cu atât mai profund și mai clar corespunde el exigenței spirituale. Ce este canonic este bisericesc, ce este bisericesc este ortodox; el exprimă universalul. De aceea, purificarea sufletului prin eliminarea de tot ce este subiectiv deschide sfântului adevărul etern al naturii umane în Hristos...”. În îndrumările sale către ucenicii zugravi, ieromonahul Dionisie cel din Furna (secolul al XVIII-lea) recomanda ca „cel care voiește a deprinde meșteșugul zugrăvirii, ...să se roage... și să se facă pentru el ...rugăciune către Domnul Iisus Hristos”.
În partea a doua a întrunirii, în cadrul unei videoproiectii au avut loc de o serie de dezbateri privitoare la conservarea și restaurarea picturii din bisericile monument istoric.