Eşti aici

De Ziua Armatei Române, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului

25 Octombrie 2022 / Administrativ

De Ziua Armatei Române, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit la Cimitirul Cetățuia din municipiul Râmnicu-Vâlcea slujba de pomenire a eroilor neamului.

După slujba de pomenire a eroilor, domnul Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea, a evidențiat rolul Armatei în contextul istoric actual: „Atunci când la graniţele ţării e în plină desfăşurare un război, o aniversare militară are o cu totul altă greutate decât în vremuri obişnuite. Şi noi suntem, acum, într-o astfel de situaţie: marcăm Ziua Armatei Române în contextul în care, la numai câteva sute de kilometri de noi, se aud focuri de armă şi salve de tunuri, mor soldaţi, dar şi civili nevinovaţi, într-un conflict al cărui final încă nu poate fi ghicit.
 
Însă un eveniment precum cel de azi e un bun prilej pentru un exerciţiu de imaginaţie. Să ne închipuim pentru o clipă că astăzi, cu războiul la graniţa cu Ucraina, România nu ar fi membră NATO. Că – urmare a acestui fapt - Armata Română nu s-ar fi profesionalizat, că armamentul ar fi fost unul învechit şi puţin eficient, iar militarii - slab instruiţi. Că am fi singuri, fără prieteni şi aliaţi, spectatori neputincioşi ai dramei care se petrece la Răsărit, întrebându-ne înfricoşaţi cât va mai dura până când agresorul ne va lua şi pe noi în vizor... Până când vom auzi rachetele şuierând deasupra caselor noastre... Până va muri primul român...
 
O imagine teribilă, nu-i aşa?
 
Din fericire, realitatea este alta. Armata Română este una de profesionişti, parte din cea mai mare alianţă militară a planetei, antrenată - prin exerciţii, dar şi în situaţii reale de luptă - să facă faţă cu succes unui conflict, beneficiind de tehnică militară performantă, încrezătoare în puterile şi capacităţile ei.
 
Felul în care se prezintă Armata Română astăzi, precum şi apartenenţa ţării noastre la un sistem eficient şi sigur de alianţe sunt motivele pentru care seara punem capul liniştiţi pe pernă, convinşi că în dimineaţa următoare ne vom trezi în pace, vorbind aceeaşi limbă română, în aceleaşi graniţe ale ţării noastre. Sentimentul acesta de siguranţă şi de protecţie care se datorează în mare parte Armatei Române nu poate fi măsurat! Şi la un astfel de moment aniversar, este, poate, cel mai frumos cadou pe care militarii noştri îl fac unei întregi Naţiuni.
 
Aşa că astăzi, mai înainte de a face urările cuvenite de Ziua Armatei, eu cred că ar trebui ca fiecare dintre noi să trimitem un gând de recunoştinţă tuturor militarilor noştri şi să le spunem - simplu, direct şi firesc - doar atât: VĂ MULŢUMIM!
 
La Mulţi Ani plini de succese şi victorii Armatei României!”

Ziua marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberarii de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944.
La manifestările dedicate Zilei Armatei au participat reprentanții autorităților centrale și locale, directori ai instituțiilor publice, cadre militare și locuitori ai urbei care au dorit să aducă un omagiu pentru sacrificiile militarilor români în al Doilea Război Mondial.

Alte articole despre: