Acţiune social-culturală: Iubirea de aproapele meu
Luni, 2 noiembrie 2015, la Centrul de recuperare şi reabilitare Govora, s-a desfăşurat o nouă manifestare social-culturală „Iubirea de aproapele meu”, organizată de Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe - Vâlcea, Societatea Culturală Anton Pann - Vâlcea, Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul - Vâlcea, Asociaţia Zâmbete Colorate - Vâlcea, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.
Într-un interviu cu tema iubirea de aproapele, părintele Calistrat spunea: „Iubirea înseamnă lacrimi, suferinţă, părere de rău. Iubirea înseamnă a te gândi, a te implica, a trăi, a colabora, a ajuta, a sprijini, a mângâia, a da sfat, tot ce se face din punct de vedere al binelui.Iubirea poate fi de mai multe feluri. Iubirea duhovnicească - aici intră iubirea lui Dumnezeu din tot sufletul, din tot cugetul şi din toată inima. Această iubire trebuie să aibă la bază principiul dumnezeiesc, principiul uman şi principiul sufletesc. Principiul uman: Dacă nu eşti om, nu poţi să iubeşti. Om nu ca persoană, ci ca trăire. Din punct de vedere dumnezeiesc, niciodată n-ai să poţi vorbi sau trăi în iubire dacă nu ai fost vreodată implicat în ea. Un mod altmod de iubire - iubirea socială sau iubirea agapică, întrajutorarea. Cei şapte diaconi din Faptele Apostolilor au fost hirotoniţi ca să slujească la mese, să se îndeletnicească cu cuvântul, să le protejeze pe femeile vrednice şi care erau neluate în seamă la mesele creştine, când se făceau întrajutorările. Acolo totul era de obşte. Ca şi creştini, noi trebuie să trăim iubirea creştină. Conform principiilor scripturistice şi patristice, iubirea creştină nu-ţi dă voie să urăşti absolut pe nimeni”
Au fost alături de Elisabeta Pearcu si Zenovia Zamfir, reprezentantele Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul - Vâlcea, scriitorul Ilorian Păunoiu, care a oferit sprijin financiar, Mariana Păun de la Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe Vâlcea, Antoanela Enacache din partea Asociaţiei Zâmbete Colorate , Paul Stănişor - artist plastic si Gigi Poşircă - poet, Societatea Culturală Anton Pann. Oaspeţii au vorbit despre iubirea de aproapele au recitat din creaţiile proprii.
La rândul lor, gazdele, Adelina Radu şi Nicoleta Pătru, au mulţumit pentru cuvintele frumoase şi alese, pentru darurile oferite - produse alimentare, îmbrăcăminte şi cărţi. La Mănăstirea Govora, reprezentanţi proiectului s-au bucurat de primirea ospitalieră a maicii stareţe Stavrofora Heruvima Covaci. A fost o zi de toamnă târzie cu soare şi bucurie sufletească deosebită.