Eşti aici

Înaltpreasfințitul Varsanufie: „Trebuie să o cinstim pe Maica Domnului pentru că ea L-a înveşnicit pe Dumnezeu printre noi, devenind chivot sfânt din care S-a născut Dumnezeu”

8 Septembrie 2017 / Viața Eparhiei

La praznicul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ostrov, cu prilejul sărbătorii hramului. Alături de Înaltpreasfinția Sa a fost prezent un ales sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea Ostrov, ctitoria Sfântul Voievod Neagoie Basarab, păstrează una din icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni din Arhiepiscopia Râmnicului.

Chiriarhul Râmnicului, în cuvântul de învățătură împărtășit soborului de preoți,  obștii monahale și pelerinilor, a arătat că „nu avem altă mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu mai mare decât Maica Domnului şi aceasta se datorează faptului că a fost asemenea nouă şi a născut pe Dumnezeu, iar nouă ne este mijlocitoare necontenită. Trebuie să o cinstim pe Maica Domnului pentru că ea L-a înveşnicit pe Dumnezeu printre noi, devenind chivot sfânt din care S-a născut Dumnezeu.

Maica Domnului a fost cinstită de Însuşi Dumnezeu, de Arhanghelul Gavriil, de Sfinţii Apostoli şi Ucenicii Mântuitorului, de oamenii simpli din popor pentru care s-a arătat a fi rugătoare şi mijlocitoare încă din timpul vieţii sale pământeşti. Maica Domnului este cinstită, de asemenea, mai mult decât îngerii, mai mult decât serafimii și decât heruvimii, după cum învățăm și din rugăciunile noastre unde, de asemenea, este numită împărăteasa cerului și a pământului.

Maica Domnului este ocrotitoare, ajutătoare și multfolositoare pentru toți cei care îi cer ajutorul înaintea icoanei sale, se roagă citind acatistele și paraclisele închinate de Sfinții Părinți. Din mila lui Dumnezeu, și în mănăstirea aceasta ne închinăm la icoana care s-a așezat în conștiința credincioșilor ca fiind  făcătoare de minuni datorită multor binefaceri și mângâieri, dăruite celor care au cerut ajutorul Maicii Domnului înaintea ei.

Să avem îndrăzneală multă către Maica Domnului atunci când ne rugăm ei”, i-a îndemnat Chiriarhul Râmnicului pe toţi cei care au luat parte la hramul Mănăstirii Ostrov.

Alte articole despre: