Eşti aici

Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” – promotor al valorilor culturale autentice din Oltenia de sub munte

17 Mai 2019 / Cultural

Joi, 16 mai,  a debutat cea de-a IX-a ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”.

Peste 50 de scriitori, editori și artiști plastici din multe orașe importante ale țării sunt prezenți la manifestările prilejuite de a IX-a ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, dar și de ediția a VI-a a Festivalului Cărții la Râmnic, găzduite în diferite locuri din Râmnic și din județ, în perioada 16-19 mai 2019. Ambele acțiuni culturale se desfășoară în organizarea Fundației și Asociației Culturale „Curierul de Vâlcea”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului, Direcția pentru Cultură Vâlcea, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu.

Evenimentul a debutat cu deschiderea festivă a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, în cadrul căruia Părintele Consilier Ștefan Zară a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

„În zbuciumul vremurilor noastre, dar cred că de fapt în zbuciumul oricărei vremi, cel mai dificil lucru pe care trebuie să reușim a-l depăși este îndârjirea de a rămâne în imanent. Secularizarea lumii, accentuată și propagată violent după Renaștere, a limitat viața omului la imanent, făcându-l pe om prizonierul lumii acesteia, fără putința de a se ridica către transcendent. Orice comunitate este echilibrată, sănătoasă și roditoare atunci când privește nu doar orizontal, ci și vertical, depășind imanența lumii și deschizându-se către Dumnezeu. Rădăcinile noastre trebuie să fie adânc înfipte în pământul făcut rodnic de strămoși, iar privirea să fie înălțată în sus către Dumnezeu.

Continuitatea vieţii ca tradiţie şi transmitere a valorilor moştenite de la generaţiile trecute este și trebuie să rămână o coordonată prioritară a noastră, numai așa reușind să depășim perioadele de criză socială, identitară și culturală; de aceea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a și închinat anul 2019 satului românesc ca păstrător al ființei Neamului nostru.

Păstrarea valorilor strămoșești trebuie să ne-o însușim și ca datorie de neam. Dacă Miron Costin, cronicar al istoriei noastre, spunea despre scris că este o „iscusită oglindă a minții omenești”, atunci fără doar și poate că înțelegem ce însemnătate au pentru neamul nostru paginile gânditorilor iubitori a culturii naționale. „Sentimentul românesc al ființei”, după expresia filosofului Constantin Noica, include în substanța sa și patriotismul. Când îți exprimi cu tărie identitatea, faptul nu se îndreaptã împotriva altor identități naționale și culturale.

Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” reprezintă o punte de continuitate în fenomenul cultural râmnicean, aceasta stimulând spre bună rodire actul cultural nu doar în plan local, dar și mai mult, ajutându-ne spre a discerne produsul de certă valoare din întreaga agoră culturală.

Îl felicităm din toată inima pe dl. Ioan Barbu pentru organizarea acestei a IX-a ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, și acum în preajma aniversării Domniei sale, îi urăm să îi dăruiască Dumnezeu multă sănătate, bucurii în toate planurile, putere de muncă și ani mulți în slujirea aproapelui prin cultură, așa cum a făcut-o neobosit până astăzi”.

În cadrul evenimentului, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, dirijat de părintele Siluan Dumitru Scurtu, a susținut un concert de muzică bisericească.

Alte articole despre: