Eşti aici

Concertul „Astăzi toate s-au umplut de Lumină!” în Catedrala Arhiepiscopală

28 Aprilie 2017 / Cultural

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, în Catedrala Arhiepiscopală a avut loc vineri, 28 aprilie 2017, Concertul de Cântări Bizantine „Astăzi toate s-au umplut de Lumină!”, susținut de către Protopsaltul Bogdan Marin. Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost prezenți Preasfințitul Părinte Innocentios, Episcop de Burundi și Rwanda, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În deschiderea evenimentului, Părinte Consilier Dr. Ștefan Zară a subliniat că „a devenit deja tradiție ca în Arhiepiscopia Râmnicului, la hramul Catedralei Arhiepiscopale Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, să se desfășoare o serie de manifestări cultural-spirituale, printre care și un concert de muzică psaltică.

... Protopsaltul Bogdan Marin este doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, fondator și coordonator al Școlii de muzică bizantină Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, din București, dar și fondator și dirijor al mai multor coruri psaltice din capitală. În plan compozițional a lucrat la așezarea pe muzică psaltică a mai multor slujbe ale unor sfinți. A susținut numeroase concerte de cântare bisericească atât în țară, cât și în străinătate. A coordonat imprimarea mai multor compact disk-uri audio, cuprinzând slujbe ale sfinților recent canonizați, dar și alte CD-uri audio: Paraclisul Sfântului Luca al Crimeei și La căsuţa unde-i neaua până-n tindă. Ultimul album de muzică bizantină în interpretarea protopsaltului Bogdan Marin este intitulat Bucură-te lauda a toată lumea și conține cântări cunoscute din imnografia bisericească, precum Fecioară curată, Bucură-te lauda a toată lumea, Marie, bucură-te, Împărăteasa mea, Născătoare de Dumnezeu, Cuvine-se cu adevărat, toate într-o interpretare de excepție. (...)

Concertul din seara aceasta își împlinește scopul, dacă vom simți cântarea ca rugăciune, ca modalitate de a aduce doxologie lui Dumnezeu și dacă ne pregătește pentru întâlnirea cu Hristos Domnul Cel înviat din morți”, a subliniat Părintele Consilier.

Protopsaltul Bogdan Marin, împreună cu membrii grupului psaltic pe care îl conduce, a interpretat stihuri și cântări alese la Praznicul Învierii Mântuitorului Hristos.

În cuvântul de binecuvântare împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a arătat că „în această seară am avut bucuria să ascultăm un concert de cântări pascale care ne-au reamintit că vestea așteptată de mii de ani a fost vestită mai întâi femeilor mironosițe, apoi de către femeile mironosițe Apostolilor, iar prin gura Apostolilor la toată lumea, încredințându-ne că Sărbătoarea Învierii este sărbătoarea sărbătorilor”.

Alte articole despre: