Eşti aici

Biserica de lemn din satul Urși, marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

25 Septembrie 2021 / Cultural

Proiectul de conservare a Bisericii de lemn din satul Urși, judeţul Vâlcea, este marele câștigător al anului Premiilor Europene pentru Patrimoniu /Premiilor Europa Nostra 2021. Biserica a fost construită între anii 1757 și 1784, a suraviețuit unui incendiu în 1838 și apoi a fost abandonată. Redescoperită în 2007, a făcut obiectul restaurărilor în fiecare vară, până în 2020.

Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Europa Nostra au anunțat joi cei patru laureați ai Marilor Premii și câștigătorul Premiului Publicului, selectați din cele 24 de inițiative din 18 țări europene declarate câștigătoare anul acesta.

Ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2021, desfășurată la Veneția, s-a ținut cu doar aproximativ 220 de participanți, din cauza măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID-19.

Biserica de lemn din satul Urși a fost selectată de către conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experți, să primească unul dintre Marile Premii în valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7000 de cetățeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul Publicului prin intermediul site-ului Europa Nostra.

Alte articole despre: